dimecres, 23 de gener del 2013

Com funciona la ment dels adolescents?


Bona tarda estimats bloggers! avui volem parlar-vos de com funciona la ment dels adolescents.
L’adolescència és una etapa de la vida que va dels 12 als 17 anys aproximadament. Es subdivideix en 3 etapes: la primera adolescència, que va dels 12 als 14 anys, l’adolescència mitjana, dels 15 als 17, i finalment l’adolescència final, majors de 18 anys.


Sempre s’ha dit que l’adolescència és el punt  més complicat en la vida d’una persona i ara us explicarem el perquè.
La ment d’un adolescent està influenciada per molts agents, com per exemple el creixement i desenvolupament del cos, el propi procés de maduració, la família, els amics... Tots aquests agents marcaran, en un futur, la personalitat adulta de l’adolescent.

Com hem dit anteriorment, l’adolescència està formada per tres etapes que explicarem a continuació:

  • La ment en la primera adolescència (12-14 anys)

Normalment, aquests adolescents ja estan al principi de la pubertat, que és la manifestació somàtica ( a nivell del cos) que defineix el principi de l’adolescència.

- Aspectes cognitius: es perfecciona l’expressió verbal amb relació a edats anteriors, apareix l’humor cíclic, és a dir, passen de la tristesa a l’eufòria molt ràpidament i de forma exagerada... Aquest canvis d’humor poden provocar que l’adolescent no tingui consciència del que fa i, per tant sorgeixin conductes de risc com per exemple conduir una moto sense casc.ç

- Vivència de la pròpia imatge: es tornen “maniàtics” amb el seu aspecte físic, volen roba de marca i anar a la moda, es preocupen per tenir el cos perfecte ( estar musculats, prims...), és l’època dels “piercings”, el cabell llarg... tot això es conseqüència d’una crisis d’identitat.

- Afectivitat: disminueix l’expressió d’afecte cap a la família, mostren menys estimació. Poden arribar a fer-se difícils i aspres en el tracte.

- Sociabilitat: tendeixen a relacionar-se amb adolescents del mateix sexe i, després, a poc a poc, amb els del sexe contrari.

  • La ment en l’adolescència mitjana (15-17 anys)

En aquests adolescents ja estan consolidats els canvis, tant físics com psíquics, corresponents a la pubertat, havent assolit ja el seu desenvolupament adult, directament observable en l’anatomia genital.

- Aspectes cognitius: perfeccionament del pensament abstracte i de les habilitats tant manuals com mentals, augment del seu interès per educar-se adequadament per al seu futur professional, augment de la seva capacitat per distingir i discriminar entre el que esta bé, el que és acceptable, i el que està malament o és perjudicial.

- Afectivitat: aparició d’episodis de tristesa, de sentir-se desgraciats, que poden desembocar en depressió. D’altra banda, també poden ser preocupants els episodis d’eufòria ja que poden provocar la pèrdua del sentit del perill.

- Sociabilitat: Augmenta el seu interès per les persones del sexe contrari, amb inclinació a intimar i mostrar estima alhora que es va consolidant la independència dels pares.

  • La ment en l’adolescència final (majors de 18 anys)

Podem destacar dos esdeveniments ja més propis dels adults que dels adolescents: la majoria d’edat i el dret a vot. L’homenet s‘ha fet home, preocupat per obrir-se pas professionalment en una societat on no és fàcil tenir facilitats.
L’adult tracta d’assentar les bases per, en el seu dia, prosseguir la imparable cadena de la vida, formant una família a l’edat òptima per donar i rebre amor i tenir descendència.

Per acabar us deixem dos links on podeu trovar més informació sobre aquest tema.



Gràcies per visitar-nos i no cal dir que esperem els vostres comentaris!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada